Jesień na Pomorskiej Ścieżce Smaków to czas odkryć – smakowych, edukacyjnych i integracyjnych. Gdy letni gwar cichnie, a przyroda zaczyna malować krajobraz w odcieniach złota i czerwieni, lokalni producenci, pasjonaci kuchni i gospodarze otwierają się na nowe możliwości spotkań z gośćmi – bardziej kameralnych, pełnych aromatu, wiedzy oraz wspólnego działania.
W sezonie jesiennym Pomorska Ścieżka Smaków oferuje propozycje dopasowane do różnych potrzeb: firm szukających integracji w niebanalnym otoczeniu, szkół zainteresowanych wartościową edukacją poza klasą, jak i rodzin czy przyjaciół pragnących wspólnie spędzić czas, ucząc się i smakując. Od warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem lokalnych składników, przez poznawanie tajników pszczelarstwa, aż po leśne spacery z przewodnikiem i spotkania z ziołami – jesień staje się tu pretekstem do zatrzymania się i docenienia tego, co lokalne i autentyczne. Poniżej prezentujemy autentyczne wypowiedzi na ten temat od samych gospodarzy poszczególnych przystanków na Pomorskiej Ścieżce Smaków!
Gdańsk i Żuławy
TABUN – Wytwórnia Cydrów Rzemieślniczych, Otomin
Agata Falkiewicz-Ponikowska: Nasz obiekt jest otwarty cały rok, a sezon letni jest u nas bardzo intensywny, stąd ciężko mówić o konkretnym planie na sezon jesienny. Jednak zdecydowanie naszą domeną są i będą kulinaria oraz integracja. Natomiast edukacja odbywać się będzie tylko w ramach warsztatów z produkcji cydru, ale to oferta skierowana wyłącznie do gości pełnoletnich. Dysponujemy także małą bazą noclegową, a nasi goście mają do dyspozycji m.in. jazdę konną, łódkę na pobliskim jeziorze czy rowery. Dodatkowymi atutami lokalizacji naszego obiektu są okoliczne lasy obfitujące w grzyby i owoce leśne, rzeka Radunia i jezioro Otomińskie, będące popularnym łowiskiem.
Strona internetowa: https://restauracjatabun.pl/cydr/
Facebook: https://www.facebook.com/TABUNCYDR/
Pasieka Miodolandia, Stanisławowo
Mirella Browarczyk: Jesień to czas, kiedy praca przy pszczołach staje się mniej intensywna, a my zyskujemy więcej wolnego czasu, który możemy poświęcić osobom chcącym zgłębić tajniki pszczelarstwa. Właśnie wtedy zapraszamy na specjalne warsztaty i spotkania, które będą okazją, by nie tylko poznać naszą pasiekę, ale także dowiedzieć się, jak wykorzystać miód, pyłek i pierzgę w codziennej trosce o zdrowie i odporność.
Proponujemy degustację różnych rodzajów miodów, w tym unikalnych smaków, które pozyskiwane są w zupełnie innym czasie – od miodów wiosennych wielokwiatowych po miód gryczany czy leśny. Chcielibyśmy pokazać, jak miód może wzbogacić nie tylko naszą dietę, ale także być elementem naturalnej profilaktyki zdrowotnej.
Dla dzieci i rodzin przygotujemy również warsztaty, na których będą mogły poznać (oraz podejrzeć) życie pszczół, a także wziąć udział w tworzeniu naturalnych świec z wosku pszczelego. W ten sposób nie tylko będziemy edukować, ale również spędzimy wspólnie czas, dzieląc się naszą pasją i wiedzą.
Jesień na szlaku Pomorskiej Ścieżki Smaków to czas relaksu, edukacji i smakowania – idealny moment, by zatrzymać się, odpocząć i poznać naturalne bogactwa, jakie oferuje pszczelarstwo i nasz region.
Strona internetowa: https://miodolandia.com.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/PasiekaMiodolandia/
Kaszuby
Agroturystyka Gościna, Kaliska Kościerskie
Halina Rogińska: Jesień to doskonały moment, by połączyć naturę, tradycję i edukację w formie atrakcyjnej dla różnych grup. Nasze propozycje na tę porę roku obejmują:
- rodzinne warsztaty kulinarne: przygotowanie domowych przetworów z żurawiny, dyni czy jabłek,
- spacer z koszykiem – leśne wyprawy po żurawinę lub grzyby z przewodnikiem,
- jesienne pikniki z regionalnym jedzeniem – przy ognisku, z muzyką na żywo i zabawami dla dzieci,
- jesienne święto smaków – spotkania z lokalnymi producentami, degustacje, wspólne gotowanie,
- integracyjne wieczory z muzyką i kuchnią regionalną – np. „Żurawinowa kolacja kaszubska”,
- pokazy tradycyjnych technik kulinarnych – jak uciera się żurawinę, jak kisi się kapustę czy jak piecze się chleb.
Zapraszamy także na XII Festiwal Żurawiny, który odbędzie się 13-14.09.2025 r. w Dobrogoszczu.
Strona internetowa: www.goscina.eu
Facebook: https://www.facebook.com/agroturystykagoscinaeu
Kaszubskie Zioła, Łąkie
Bożena i Grażyna Ekiert: Cały czas organizujemy warsztaty zarówno dla szkół, jak i seniorów oraz innych różnych grup zorganizowanych. Nasze spotkania łączą edukację z integracją i degustacją smaków natury. Każda pora roku to możliwość poznania innych ziół i owoców. Z nami odkryjesz Kaszubskie Zioła!
Sklep internetowy: https://kaszubskieziola.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/kaszubskieziola/
Smaki Kaszub, Półwysep Lipa
Radosław Mankiewicz: W sezonie jesiennym planujemy kontynuować organizację warsztatów kulinarnych oraz degustacji, skierowanych do różnych grup odbiorców, w tym rodzin, szkół i grup zorganizowanych. Jesień na szlaku to doskonała okazja do poznania sezonowych potraw, takich jak bigos z dziczyzną czy zupa z brukwi na gęsinie, oraz do integracji poprzez wspólne gotowanie i odkrywanie kaszubskich tradycji kulinarnych.
Sklep internetowy: https://smakikaszub.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/smakikaszub/
Chwastowe Pole, Gołubie Kaszubskie
Sylwia Piechowska: Warsztaty Dzikiego gotowania nie mają ograniczeń – można je zorganizować bez względu na porę roku. Jesień oraz zima także potrafią zaskoczyć nas wspaniałymi smakami, zatem zapraszam do nas gości przez cały rok. Mogą to być zarówno grupy zorganizowane, jak i osoby indywidualne.
Strona internetowa: https://chwastowepole.com/
Facebook: https://www.facebook.com/p/Chwastowe-Pole-61559003722017/
Podkówka Ser & Wełna, Nowy Klincz
Lucyna Laskowska: W okresie jesiennym chcielibyśmy oferować turystom warsztaty, jednak niestety na razie nie mamy dużego, ciepłego pomieszczenia na ich przeprowadzenie, gdyby pogoda była zimna. Możemy zorganizować warsztaty wyjazdowe.
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089309572025
Kociewie
Makowa Koza, Cieciorka
Anna Krużycka: Jesień to piękny czas w gospodarstwie – idealny na spotkania edukacyjne. Myślę o warsztatach serowarskich dla małych grup, pokazach dojenia kóz, spacerach z kozami i opowieściach o ich zwyczajach. Chciałabym, żeby odwiedzający mogli nie tylko spróbować serów, ale też dotknąć codzienności, która za nimi stoi – z humorem, z czułością, z bliska.
Facebook: https://www.facebook.com/p/Makowa-Koza-sery-z-kociewskiej-chaty-100063598837600/
Winnica Quercia Rossa, Piaseckie Pole
Grażyna Wykland: W roku 2025 nie planujemy wprowadzenia oferty na rynek. Planujemy gościć turystów od 2026 roku.
Ziemia Słupska
WitAnn w Łupawie
Anna Witkowska: Moja oferta jest dostępna od maja do września, chyba że pogoda pozwoli na wydłużenie terminu.
Oferta jest skierowana głównie do grup zorganizowanych, ale raczej dla osób dorosłych. Spowodowane jest tym, że gotowanie jest na otwartym ogniu z dostępem do rzeki.
Strona internetowa: https://witann.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/witannlupawa/
Statkiewiczówka w Swołowie
Edyta Statkiewicz: W sezonie jesiennym planuję organizować szkolenia i degustacje serów. Zarówno podczas jednych, jak i drugich musi być opowieść o mnie i o zdrowotnych właściwościach produktów, które samemu można wyprodukować w warunkach domowych.
Strona internetowa: https://seryswolowo.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/seryswolowo/
Eko Elita w Jaworach
Anna Bartosiewicz: Ze względu na problem z wysoce zakaźną chorobą bydła, występującą obecnie za naszą południową granicą, prawdopodobnie w tym roku nasz kontakt z grupami zorganizowanymi będzie mocno ograniczony, ponieważ posiadamy własną hodowlę krów, którą musimy chronić. Gdybyśmy planowali wprowadzenie oferty jesiennej, prawdopodobnie będzie przypominać letnią wersję.
Strona internetowa: http://ekoelita.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/EkoElita/
Gorzelnia w Podolu Wielkim
Michał Paszota: Naszą ofertę kierujemy dla osób dorosłych, w związku z tym jesienią gościmy przede wszystkim „pozasezonowych” turystów. Takich, którzy chcą plaż bez tłumów, spokoju. Ten spokój i uśmiech znajdą również w naszej gorzelni. Właśnie w tym czasie prowadzone przez nas wycieczki najbardziej wpisują się w filozofię slow food.
Strona internetowa: https://www.zwiedzaniegorzelni.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/PodoleWielkie/
Jesień na Pomorskiej Ścieżce Smaków – podsumowanie
Choć lato przyciąga turystów ilością wydarzeń i pogodą, jesień na Pomorskiej Ścieżce Smaków ma swój niepowtarzalny rytm – spokojniejszy, bardziej osobisty. To doskonały czas, by zbliżyć się do natury i lokalnej tradycji, a przy tym nawiązać prawdziwe relacje – z gospodarzami, z regionem, z samym sobą.
Bez względu na to, czy szukacie miejsca na firmową integrację, rodzinny weekend pełen smaków, czy warsztatów dla uczniów – Pomorska Ścieżka Smaków zaprasza do wspólnego odkrywania jesieni: pachnącej miodem, grzybami, ziołami i lokalną gościnnością. Do zobaczenia na szlaku!